Inteligenta din tine

Publié le par Mada Rotariu

    Intr-o lume tot mai tehnologizata, intelectul nostru se cam lasa pe tanjeala. Practica aceste exercitii, pentru a-ti mentine creierul in forma maxima.

    Inteligenta se dezvolta exersand"Computerul personal" al fiecaruia - creierul - functioneaza pe baza unor mecanisme nervoase date prin ereditate si nastere, ca potential, si dezvoltate de-a lungul vietii. 

    Asa cum functionarea muschilor depinde de antrenamentul fizic, intelectul se dezvolta si el prin exercitii mentale. Rationamentele logice, memoria, imaginatia sunt manifestari subiective ale activitatii cerebrale, care se pot dezvolta exersand. Dar, in aceeasi masura, o activitate intelectuala de rutina, pe perioada indelungata, poate avea efecte negative asupra calitatii intelectuale.

    Chiar si inteligenta - despre al carei nivel se credea ca este dat individului o data pentru totdeauna - se poate dezvolta prin antrenament specific. Daca ai senzatia ca activitatea de zi cu zi te plafoneaza intelectual, nu trebuie neaparat sa cauti sa iti schimbi domeniul profesional.

    Poti recurge la exercitii care sa iti mareasca forta si rapiditatea proceselor intelectuale, ca si capacitatea de atentie sau de memorare. In timp nu prea indelungat, vei constata efecte pozitive si in domeniul profesional, dar si in ceea ce priveste felul in care vezi lumea si viata.

    Trateaza-ti creierul cum se cuvine pentru ca facultatile tale mintale sa fie in forma maxima, trebuie sa fii atenta si la alte lucruri, dincolo de activitatea intelectuala profesionala sau recreativa de fiecare zi.
  • Mananca sanatos. O dieta bogata in fibre si peste iti poate imbunatati capacitatea de concentrare. Capsunile contin antioxidanti care iti pastreaza creierul sanatos, iar un pahar de vin rosu pe zi sau o bucatica de ciocolata ajuta inima sa functioneze bine si, implicit, sa pompeze catre creier oxigenul de care acesta are nevoie.
  • Fa exercitii fizice. Te vei simti relaxata si bine dispusa, iar sangele va circula mai bine catre creier. Activitatea musculara mo-derata iti da o stare gene-rala de bine si oxigeneaza creierul.
  • Odihneste-te. O activitate intelectuala intensa, amuzanta sau nu, forteaza intelectul pana la limite. Pastreaza echilibrul intre activitate si odihna si fa-ti timp si pentru odihna mintii.
  • Practica exercitii de relaxare. Tehnicile de relaxare si de meditatie iti ofera prilejul sa iti golesti mintea de problemele zilnice si, in plus, practicate in mod constant, cresc puterea de memorare, creativitatea si capacitatea de concentrare.


    Exercitii pentru memorie - le poti face oricand. Daca ai constatat ca uiti prea multe lucruri, nu te ingrijora si nu te indopa cu medicamente. Incearca sa te antrenezi cu jocuri amuzante, pentru ca si memoria, ca si restul facultatilor mintale, are nevoie de exercitiu.

  • Incearca sa iti amintesti numerele de telefon pe care le utilizezi relativ frecvent.
  • Citeste un articol de ziar si, dupa cateva minute, incearca sa iti amintesti cu ce cuvant/cuvinte incepea si cu ce cuvant/cuvinte se termina.
  • Priveste, timp de un minut, o imagine colorata dintr-o carte pentru copii. Apoi, fara sa mai privesti imaginea, noteaza cat mai multe amanunte (obiecte, actiuni, culori, forme, asezare) pe care le-ai retinut.
  • In 30 de secunde, incearca sa memorezi sirul de litere: R, T, I, V, T, E, A, T, C, A, I, E.
  • Citeste cu atentie, de trei ori, seriile de cifre: 8, 4, 6, 7, 2, 6 si 5, 3, 9, 6, 8, 7. Incearca se reproduci din memorie cele doua siruri de cifre si litere.
    Jocuri de creativitateObservi ca nu ai idei si te blochezi cand vine vorba sa iesi din tiparele obisnuite ale gandirii de zi cu zi? Inseamna ca este randul imaginatiei si creativitatii sa fie antrenate!
  • In 20 de secunde, scrie cat mai multe cuvinte care incep cu litera "o".
  • Intr-un minut, cauta cat mai multe raspunsuri la intrebarea "La ce poate folosi un borcan gol?".
  • Traseaza pe hartie o linie verticala, apoi o linie orizontala, in ce loc si pozitie doresti. Apoi, pornind de la aceste linii, incearca sa desenezi o imagine care sa te reprezinte.
  • Cauta cat mai multe raspunsuri la intrebarea "De ce locuitorii planetei Z au trei picioare?"
    Exercitii pentru rationamentele logice, Rebusurile, jocurile de sudoku sau puzzle-urile sunt ocazii perfecte pentru antrenarea gandirii. La fel, poti incerca sa cresti viteza cu care scrii texte pe telefonul mobil sau cu care citesti un text la prima vedere. Iti vei antrena nu numai gandirea, ci si mobilitatea si distributivitatea atentiei. Te provocam si la rezolvarea catorva exercitii de rationament logic. Joaca onest si nu cauta sa afli raspunsurile corecte de mai jos inainte de a rezolva singura!
  1. Completeaza numarul care lipseste: 4 7 10 13 -
  2. Subliniaza cuvantul care nu se potriveste cu celelalte: casa de vacanta, iglu, vila, casa de amanet, cabana.
  3. Cauta numerele care lipsesc: 6 9 8 11 10 13 - -
  4. Completeaza cuvantul din paranteza: Animal (leu) moneda
  5. Plante decorative (-) drum
  6. La un concurs, pe primele patru locuri s-au clasat doi baieti si doua fete. Punctajul obtinut de fiecare concurent este diferit, dar totalul punctajului baietilor este egal cu cel al fetelor. Punctajul lui Eugen depaseste totalul punctelor primite de Andrei si Cristina. Suma punctelor obtinute de Elena si Andrei depaseste punctajul lui Eugen si al Cristinei laolalta. In ce ordine s-au clasat cei patru concurenti?

Raspunsuri corecte:
  1. 16 (fiecare numar este cu 3 mai mare decat precedentul);
  2. casa de amanet (nu este de locuit);
  3. 12, 15 (numerele din pozitiile 1, 3 si 5 formeaza o serie, la fel ca cele de pe pozitiile 2, 4 si 6. In fiecare dintre cele doua serii numerele cresc succesiv cu cate 2 unitati);
  4. cale (cuvantul din parateza este sinonim pentru fiecare dintre cuvintele dinafara parantezei);
  5. Elena, Eugen, Andrei, Cristina.

Publié dans Pentru tineri

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
J
Acesta este cel mai bun articol pe tema inteligentei pe care l-am citit vreodata. Felicitari.<br /> <br /> Sfaturile cu privire la nutritie/sport ... sunt deasemenea menite sa integreze totul in sensul unei vieti minunate. Superb. Bookmark blog :)
Répondre