Topul primelor zece descoperiri ştiinţifice ale anului

Publié le par Mada Rotariu

    Acceleratorul de particule - Large Hadron Collider - este descoperirea ştiinţifică cea mai importantă a anului 2008, conform revistei Times, care a realizat topul primelor zece inovaţii ştiinţifice din ultimele 12 luni, informează telegraph.co.uk.

    Cel mai mare şi mai performant accelerator de particule din lume - The Large Hadron Collider - a fost lansat în luna septembrie a acestui an, la graniţa dintre Franţa şi Elveţia, după 20 de ani de cercetări şi o investiţie financiară de 4,4 miliarde de lire sterline.

    
     Pe locul al doilea în topul descoperirilor ştiinţifice revoluţionare ale anului 2008 se află expediţia sondei Phoenix, lansată de NASA pentru cercetarea polului nord al planetei Marte, o regiune neexplorată până acum. În timpul misiunii s-au descoperit cantităţi masive de apă şi gheaţă, fapt care susţine ideea că Marte, astăzi o planetă moartă, a fost de mult o posibilă gazdă pentru organismele vii.


     A treia descoperire a anului, conform topului revistei Times, aparţine geneticianului J. Craig Venter - cel care este creditat pentru cartografierea genomului uman - care a inventat o nouă bacterie, creând tot bagajul informaţional genetic necesar în acest sens.

   
     O altă descoperire revoluţionară a anului a fost lansarea celei de-a treia misiuni conduse de China în spaţiu, primele două având loc în 2003, respectiv 2005.

   
    Cea de-a cincea descoperire, conform topului, aparţine Societăţii de Conservare a Vieţii Sălbatice şi este legată de numărul gorilelor aflate în sălbăticie, care este mult mai mare decât se credea iniţial. Astfel, pădurile din nordul Republicii Congo adăpostesc în jur de 125.000 de gorile, aproape dublu faţă de cât estimaseră la început savanţii.

   
    Descoperirea de către astronomul elveţian Michel Mayor a unor "lumi noi", respectiv a celor 45 de exoplanete care orbitează în jurul altor stele decât Soarele, se califică, în opinia celor de la Times, pe locul al şaselea în clasament.

  
   Experimentul "invizibilităţii"
, bazat pe crearea unui material de zece ori mai subţire decât hârtia, realizat de savanţii de la Universitatea din California, se regăseşte şi el în top.

 
    O altă descoperire cu impact asupra vieţii ştiinţifice este reconstrucţia a 80% din genomul mamutului, prin utilizarea unor rămăşiţe din blana unor exemplare ale căror schelete au fost conservate în muzee.


    A noua descoperire a anului are mai puţin legătură cu lumea ştiinţifică şi mai degrabă cu modul în care societatea înţelege contribuţiile aduse de acest domeniu. Un cercetător de la Universitatea din Michigan a descoperit, în urma unui sondaj, că numai unul din patru adulţi poate citi şi înţelege articolele din secţiunea "ştiinţă" a publicaţiei The New York Times.

   
     Descoperirea celei mai vechi familii din lume
, datând de acum 4.600 de ani, încheie topul revistei Times. Este vorba despre o familie formată din doi adulţi, un bărbat şi o femeie, şi doi băieţi, unul de opt-nouă ani şi altul de cinci ani.


Discover The Hit Crew!

Publié dans Studii făcute

Commenter cet article