Campanie

Publié le par Mada Rotariu

   UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Centrul de Informare ONU pentru România organizează campania de 16 zile „Femei în umbră. Umbre”, având drept obiectiv combaterea violenţei împotriva femeii. Campania, care se integrează în eforturile internaţionale similare, începe pe 25 noiembrie (ziua în care a fost adoptată Convenţia ONU privind combaterea violenţei împotriva femeilor) şi se termină pe 10 decembrie (ziua internaţională a drepturilor omului).

  În cadrul acestui demers sunt alături de ONU: Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Cinematograful Union, Teatrul Odeon, Trupa AS, Museo Cafe, Societatea Română de Televiziune, Hotnews şi 121.ro.

  Prin toate acţiunile întreprinse, organizatorii şi partenerii doresc să scoată la lumină un fenomen care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea. Seria de şapte filme documentare, care va fi difuzată de TVR şi va rula pe ecranele cinematografului Union, ale Museo Cafe şi la Casa ONU este ecoul vocilor femeilor din întreaga lume care au supravieţuit abuzurilor. De asemenea, prin intermediul pieselor de teatru asociate campaniei, publicul va fi adus mai aproape de suferinţa şi drama acestor femei.

  Violenţa împotriva femeii este o realitate cruntă, iar estimările ONU arată că abuzurile nu numai că persistă, ci sunt în creştere. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste fapte fie nu sunt cunoscute, fie sunt ignorate. Strâns legată de valori şi tradiţie, adânc înrădăcinată în mentalitate, în felul în care sunt considerate femeile, această realitate este greu de acceptat şi, cu atât mai greu, de schimbat. “Nu există o reţetă pentru a combate violenţa împotriva femeii. Ceea ce funcţionează într-o ţară nu poate să dea aceleaşi rezultate într-un alt stat. Fiecare naţiune trebuie să găsească o strategie potrivită ei”, a declarat Jan Sorensen, Coordonator rezident al activităţii ONU în România. “Există, totuşi, un adevăr universal, aplicabil în toate ţările, culturile şi comunităţile: violenţa împotriva femeii nu poate fi niciodată acceptată, scuzată sau tolerată”, a spus la rândul său Marlene Francois-Lays, reprezentantul UNFPA în România.

 Costurile violenţei împotriva femeii – directe sau indirecte – sunt uriaşe şi sunt suportate de noi toţi. Costurile directe ţin de serviciile de tratare şi de sprijinire a femeilor abuzate şi ale copiilor acestora şi de anchetarea şi judecarea agresorilor. Costurile indirecte includ pierderea locurilor de muncă şi scăderea productivităţii şi costurile umane (durere şi suferinţă).

www.violentaimpotrivafemeii.ro

  Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.


Discover Terranova!

Publié dans Utile

Commenter cet article