Originalitatea - cartea ta de vizita

Publié le par Mada Rotariu

 

Lena Rusti, psihoterapeut

 

 

Indiferent daca ne uitam la o opera de arta care ne place, la o prezentare de moda reusita sau la o persoana pe care o admiram, adesea originalitatea apare ca una dintre calitatile-cheie, care ne inspira respect. Originalitatea este, de multe ori, semnul excelentei: arata ca persoana respectiva a reusit sa gaseasca propria cale de exprimare. Si acest lucru devine, parca, tot mai greu.

De ce simtim nevoia de a fi originali?


Iata cateva dintre motivele care ne stimuleaza aceasta dorinta:

Educati

Calitatea de a fi special, de a fi altfel decat ceilalti este, de multe ori, chiar exagerata prin educatie, astfel incat copilul poate ajunge sa creada ca este atat de important sa fii deosebit, incat nu mai conteaza daca este in sens pozitiv sau negativ.

Criza adolescentina

Apoi, la varsta adolescentei, apare oricum o criza existentiala, in care persoana incearca sa isi gaseasca individualitatea, sa afle cine este. Dincolo de criza se asterne existenta fiecaruia dintre noi ca adult, cu momente de inspiratie si momente mai plate.

A conta printre ceilalti ca si individ

Fiecare dintre noi simte nevoia de a fi original. In felul acesta, simtim ca existam, ca ne punem amprenta in lume. Nevoia noastra de a apartine, de a fi apreciati de cei din jurul nostru sustine dorinta de a fi intr-un fel in care nu mai este nimeni altcineva.

 

Cum putem fi altfel decat ceilalti


Unii se straduiesc sa asimileze cat mai mult, sa dobandeasca informatii privind ceea ce se intampla in jurul lor, considerand ca studiul regulilor, al logicii, al elementelor practice din jurul lor ii aduce mai aproape de autenticitate. Ei reusesc sa dobandeasca multe informatii si sa cunoasca multe detalii (indiferent daca vorbim de un domeniu stiintific sau despre moda de acest an).

Altii considera ca a fi original inseamna a te lasa, pur si simplu, purtat de ceea ce simti in interiorul tau, folosindu-ti creativitatea si imaginatia, respectiv partea dreapta a creierului.

A fi autentica


Suntem unici in aceasta lume. Fiecare dintre noi. Asa cum avem amprente unice, iris unic, tot astfel si personalitatea noastra, modul in care facem lucrurile sa se intample si ne asezam locul in lume este unic. Daca reusim sa ne raportam mai mult la interior pentru a ne gasi calea, ne va fi mult mai usor sa ne acceptam unicitatea prin noi insine, nu raportandu-ne la ceilalti. Si ne vom trai viata in mod personal, adica unic.

Iata cateva cai pentru a ajunge sa te simti autentica si bine cu tine insati:

  • Atunci cand faci o alegere, gandeste-te daca te simti bine cu ea si nu daca vei fi mai apreciata de cei din jur.

 

  • Indrazneste sa iti afirmi alegerile chiar si atunci cand nu seamana cu ale celorlalti.

 

  • Intreaba-te cine esti tu inainte de a te intreba cum vor ceilalti sa fii.

 

  • "Moda trece, stilul ramane."

 

  • Atunci cand faci o alegere, intreaba-te ce spune ea despre tine.

 

  • Da-ti voie sa visezi.

 

  • Atunci cand ai de facut ceva, nu te ingropa in hartii. Studiaza, dar fa-ti timp si pentru visare. Marile idei apar mai degraba in momentele de relaxare decat in cele de concentrare si stres.

Sursa Eva


Discover Destiny's Child!

Publié dans Pentru tineri

Commenter cet article